2021-11-15 09:49:27• hírek • Hirado.hu

Óriáslajhár helyett gigadínót találtak

Egy korábban ismeretlen dinoszaurusz-faj csontjaira bukkanhattak Brazíliában. Egy másfél méteres combcsontot is felszínre hoztak, és azt feltételezik, hogy nagyjából 18 méteres lehetett a dinoszaurusz.

Nem mindennapi felfedezést tettek a munkások a brazíliai Maranhao államban, amikor egy vasútvonal építésén dolgoztak. A gödörben ugyanis hatalmas csontok hevertek. A helyszínre hívott szakértők megállapították, hogy a megtalált csontok nem egy óriáslajháré voltak, hanem egy dinoszauruszé. Úgy sejtik, hogy egy eddig nem ismert faj nyomaira bukkantak.

A combcsont a legnagyobb amit találtunk. Nagyon meglepődtünk, mikor láttuk, hogy mekkora csontról van szó. Hihetetlen élmény volt, máig nem tudom elhinni, hogy részese lehettem a felfedezésnek - magyarázta az egyik paleontológus.

A másfél méteres combcsonton kívül lábfejcsontokat, bordákat és csigolyákat is a felszínre hoztak. A leletek alapján a szakértők arra következtetnek, hogy a dinoszaurusz 18 méter hosszú lehetett, és a titanoszauruszok csoportjába sorolható, amelyek közé a valaha élt legnagyobb szárazföldi élőlények tartoznak.

Több kérdés is felmerül, például hogy az anyagcseréje hogyan tudta fenntartani ezt a nagy testet. Más dínócsoportokról már sokat tudunk, de minden új állattal új ajtók nyílnak - mondta a szakértő.

A hosszú nyakukról ismert diónk mintegy 130 millió évvel ezelőtt éltek a korai kréta korban, a mai Brazília területén. Bár a térségben eddig soha nem találtak ehhez fogható maradványokat, egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni, hogy tényleg új fajról van-e szó. Ezt éveken át tartó kutatóunka derítheti majd ki, de a felfedezés így is rengeteg új ismeretet adhat a szakembereknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: